Jak porodní asistentky na Ukrajině zvládají svoji práci?

Dne 26.2 proběhl na sociálních sítích Instagramu videohovor mezi porodními asistentkami z Čech a porodní asistentkou z Ukrajiny. 

Válka, započatá Ruskou vládou jen za pár dní napáchala velké škody. Situace je náročná pro všechny. Zajímalo nás, jak zvládají svoji práci porodní asistentky na Ukrajině, čeho se obávají, v co věří...

Převážná většina porodní asistentek pracuje v porodnicích. 
Zeptaly jsme se ukrajinské porodní asistentky Anny Moskaliové, která pracuje jako staniční porodní asistentka v Pavlohradské porodnici v Dnipropetrovské oblasti. Dle jejích slov se ukrajinské porodní asistentky války rozhodně nezalekly a pokračují ve své práci dál: „Nikdo z našich kolegyň neřekl, že nepřijde do práce, všichni respektují podmínky. Pracujeme v plném provozu, protože děti přichází na svět nejen v období míru. Situace vyžádala změnu v organizaci porodnických oddělení. Pracuje se převážně v přízemí, v případě potřeby se může přejít do krytu. Porodnice je zatím zásobená dostatkem léků i pro jiné pacienty než ženy. Za války dávají porodnice pomoc i raněným.“ 
O některé obavy se s námi Anna podělila. Jde především o to, že v budoucnu může nastat  problém s dopravou léků a krve do jejich porodnice. Mají pouze krevní sklad, nikoli odběrové místo. 
Další problém může nastat i v případě předčasného porodu. Porodnice je sice vybavená k poskytnutí první pomoci předčasně narozeným dětem, ale následnou intenzivní péči poskytuje krajská porodnice, kam jsou nedonošení novorozenci transportováni vrtulníkem, což může být za určitých podmínek problém.
Porodní asistentky doporučují ženám, aby vyjížděly po porodnic dříve než obvykle, kvůli komplikacím spojené s dopravou. Některým ženám, z menších vesnic, trvá cesta i déle než dvě hodiny. Z počátku Ukrajina neměla strach, že by vojáci útočili na porodnice. Dnes už ale víme, že Rusko zaútočilo na mateřské školky, onkologická centra i nemocnice...
Lidé se před útoky schovávají v metru, 25.2 se tam narodila zdravá holčička. Pokud to bude potřeba, porodní asistentky z Ukrajiny jsou připravené pracovat i v terénu.

Pro Ukrajinu je také důležitá komunikace s okolními státy, mají přístup k internetu a mohou sdílet informace. Občané Ruska takovou možnost nemají a velká část informací je blokovaná, většina neví co se na Ukrajině děje.   

Na otázku, zda bychom my, české porodní asistentky mohly být nějak nápomocné, Anna odpovídá: „ Momentálně je problém se do Ukrajiny dostat i z Polska, natož z České republiky, proto fyzická pomoc není možná. Už jen to, že věříte v naše lidi, v naše vojáky, kteří to nevzdávají a brání svoji zem, už je velká pomoc. A to, že jste projevili zájem o ukrajinské porodní asistentky, je moc velká podpora.
Anna byla dojatá zájmem z naši strany: "Když jste mě kontaktovali, měla jsem radost, cítila jsem se živá." Anna mluví o práci ráda, pomáhá ji zvládat toto náročné období. 
Porodní asistentka věří ukrajinským vojákům: Holky, řekněte prosím všem ve vaší zemi, že naši ukrajinští muži jsou skutečnými hrdiny, že brání svoji zemi, své ženy a své děti. Říkejte to všem, ONI nás statečně brání."
S Annou Moskaliovou zůstáváme v kontaktu a bude nás informovat o aktuální situaci na Ukrajině.
 
Článek vytvořily: Bc. Iana Marchenko, Bc. Aneta Lehečková 
Odkaz na záznam najdete na našem Ig profilu https://www.instagram.com/lanatali.eshop/ nebo: https://www.instagram.com/p/Cac1pcyI0jb/
 
 
Porodní asistentka Anna, zdroj: Instagram, osobní profil