Kartičky V očekávání a jejich autorka Tereza Rajnoha

Hezký den,

přinášíme Vám rozhovor s Terezou Rajnohou, autorkou úžasných kartiček pro těhotné ženy s názvem V očekávání.

Balíček kartiček V OČEKÁVÁNÍ OBASHUJE celkem 36 karet a vlastně otázek, nad kterými v těhotenství a v období před porodem připadá dobré se zamyslet (klidně i opakovaně). Na většinu z těchto otázek navazují ještě podotázky, které rozvíjejí téma karty, případně mohou ženu nasměrovat, pokud by si nebyla jistá, jak je otázka myšlena. 

 Tereza Rajnoha

Mohla byste se krátce našim čtenářům představit? Čím se zabýváte? Kdo jste?
Jsem Tereza Rajnoha, máma dvou dětí. To je momentálně má práce na plný úvazek, synové mají 4 a necelé 2 roky, takže období je to (už cca rok) dost perné. Momentálně mě ten „obyčejnej život“ s dětmi tolik učí a staví před tolik výzev, že na nějakou seberealizaci zbývá jen nepatrné množství času. Já jinak zaměstnaná nikdy nebyla, studovala jsem speciální pedagogiku, jejíž studium mám 5. rokem přerušené. Takže čím se budu zabývat, až mateřství ustoupí lehce do pozadí, je zatím ve hvězdách. Možností je víc. Ráda bych tvořila, psala. Ale bavilo a naplňovalo mě před dětmi i pracovat v kavárně. :-)

 

Jak jste se k tvorbě kartiček pro těhotné ženy dostala?

Stala jsem se mámou. Asi tak. Vlastně už na střední mě to téma mateřství a porodů začalo dost zajímat a hodně jsem se na tuto zkušenost těšila. Taky mám ráda různé vykládací i jiné karty a pohrávala jsem si s tím jednou nějaké vytvořit. Po porodu prvního synka jsem si dokonce pohrávala s myšlenkou se věnovat těhotným ženám, být průvodkyní, dulou či vystudovat PA. Ale zjistila jsem, že svoje místo vidím nakonec trochu jinde a bezprostřední péči o ženy v těchto obdobích přenechám povolanějším. Mě témata těhotenství, porodů, mateřství prostě jen velmi zajímají a vnímám je pro život žen jako poměrně zásadní. Z toho důvodu jsem se pustila do tvorby karet „V očekávání“. Přišlo mi, že právě skrze slova na kartách bych uměla ženám předat něco přínosného.

Jak vnímáte období těhotenství v životě ženy?

Já myslím, že nic magičtějšího, nic víc mezi nebem a zemí není. (Možná pak smrt, ale s tou se zatím z takové blízkosti neznám.)
Já měla obě těhotenství krásná (nějaké občasné nechutenství nebo bolesti zad nepočítám), byla to pro mě opravdu speciální, požehnaná období, kdy jsem cítila obrovskou vděčnost za to, že je můžu zažívat. Zvlášť pak podruhé, nesmírně mě fascinovalo, v čem je těhotenství s druhým synem jiné, kam se mé vnímání mezitím posunulo. A zkrátka vidím jako velký dar projít tímto obdobím, protože těhotenství (a mateřství) nás vždycky šíleně posunou, změní a už nebudeme tou, kterou jsme byly předtím. Je to pro nás ženy velká transformace.

Z čeho jste čerpala inspiraci při sestavování těhotenských kartiček?

Ze svých dvou zkušeností, z toho, co mi v oblasti těhotenství a porodů připadalo důležité si srovnat, nebo tomu alespoň věnovat myšlenku. Já karty tvořila koncem svého druhého těhotenství, kdy už jsem večer nepadala únavou a měla sílu se jejich tvorbě věnovat. Ocitla jsem se tehdy v takovém stavu velkého přijetí všeho, plynutí s celým procesem, hodně jsem se nořila do důvěry, vlastně asi víc než kdy dřív. Měla jsem na cestě tímto těhotenstvím taky skvělou dulu, co mi byla opravdovou oporou a dodávala mi pocit, že jdu správně. Otázky a celý koncept ke mně přicházely tak nějak samy, sepsat je trvalo asi dva večery. Všechno do sebe hezky zapadlo, otázky se přirozeně rozdělily do čtyř kategorií (podle čtyř motivů, které mi ztvárnila blízká kamarádka), v každé pomyslné kategorii (začátky těhotenství, pokročilé těhotenství, porod a chvíle po porodu) je dokonce stejný počet otázek.. Vše do sebe zapadlo bez jakékoli mé snahy či tlačení na pilu.

aa2

Jakou zpětnou vazbu jste na kartičky dostala?

Popravdě, zpětné vazby je docela málo, ale když už je, tak pozitivní. Trošku paradoxně nejkrásnější zpětnou vazbu, která je pro mě zásadní, mám od dul a porodních asistentek. Ty bývají z pojetí karet nadšené, líbí se jim, chtějí je využít (a věřím, že už třeba i využívají) pro práci s klientkami. To je pro mě největší pocta, protože kdo jiný dokáže posoudit, jestli by toto těhotné ženy ocenily, než ženy, které se prací s těhotnými živí a procházejí jich jejich péčí desítky. :-) Od žen, co samy čekají/čekaly miminko a dostaly se jim karty do ruky, moc zpětných vazeb nemám. Ale věřím, že se to časem změní, když je to produkt tvořený hlavně pro ně.


Přemýšlíte nad nějakým dalším produktem? Co třeba kartičky pro ženy po porodu :-)?

Momentálně nic úplně konkrétního v hlavě nemám, ale až bude více prostoru, určitě bych se nebránila. Přišla mi už dříve myšlenka na karty pro páry, ale ta teprve krystalizuje. Karty pro ženy po porodu jsou krásný nápad a i já jsem už nad nějakými „mateřskými kartami“ přemýšlela, ale to nebude jen tak. Mateřství je pro mě každodenní výzva a to období je tak obsáhlé, proměnlivé, všudypřítomné... Asi musím sama někam dozrát, než budu moci takové karty vytvořit.

Co byste vzkázala ženám v těhotenství?

Užívejte si to. Nechte se opečovat, dopřejte si klid. Najdětě si někoho, kdo vám rozumí, podpoří vás. Dovolte si jít do hloubek, které těhotenství přináší nebo zkrátka, kam vás to táhne. A hlavně, víc než kdy jindy, dávejte samy na sebe a svoji intuici.

 Moc Vám děkujeme za rozhovor a přejeme hezké dny,

Aneta a Eva,

Více o Tereze a její tvorbě najdete na jejím webu Mámou naruby.