Proč jsme založily eshop LaNatali

Na jaře roku 2021 nás studentka porodní asistence Barbora Kratochvilová požádala o krátký rozhovor na téma, proč jsme založily náš obchůdek, eshop pro porodní asistentky a duly. Jsme vděčné za možnost o tom promluvit a s jejím dovolením sdílíme celý rozhovor :-)

Více o zkušenostech Barbory se studiem na porodní asistentku můžete zjistit  z jejího Instagramu @svetporodnictví či na blogu svetporodnictvi.blogspot.cz

Kdo e-shop vlastně založil?

Aneta Lehečková

  • Jsem porodní asistentka
  • Pracovala jsem na neonatologii, nyní jsem na mateřské dovolené
  • Jsem maminka malého Honzíka
  • Zajímám se o historii porodní asistence, laktační poradenství, péči o ženy po porodu a péči o novorozence
  • Mezi mé záliby kromě porodní asistence patří procházky, čas strávený s rodinou a přáteli

Eva Hendrych Lorenzová

  • Jsem porodní asistentka
  • Jsem také odborná asistentka porodní asistence na Západočeské univerzitě v Plzni
  • Zajímám se o historii porodní asistence, laktační poradenství, podporu zdravého těhotenství a přirozeného porodu, péči o ženy po porodu a péči o novorozence.
  • Mezi mé záliby kromě porodní asistence patří péče o našeho kocoura Felixe a psa Cikinu, pobyt v přírodě a na chalupě, pěstování květin, cestování, aromaterapie 

Jste zakladatelky e-shopu La Natali a také stejnojmenného Instagramu. Můžete nám La Natali ve zkratce představit? 

Obchůdek nebo-li v našem případě e-shop s názvem LaNatali jsme na světlo světa přivedly v lednu 2021, první myšlenky na realizaci obchůdku k nám přišly někdy na jaře roku 2020.  Jsme dvě porodní asistentky, které milují svojí profesi. A tak nebylo daleko k tomu, abychom se pustily do něčeho, co dává smysl, ale zároveň je velkou výzvou. Obě dvě také milujeme historii porodní asistence, kterou se ve volných chvílích bavíme. Anetka dokonce objevila historicky snad jedinou firmu u nás, která se orientovala na prodej pomůcek pro praxi porodních asistentek (Sanitní závod Vajgl). I ta je nám často velkou inspirací. Má svůj zajímavý příběh a nejasný konec v období válečných let II. světové války. Od té doby zde pro porodní asistentky nebyl k dispozici žádný specializovaný obchod. A tak jsme si řekly, že zkusíme nějaký sortiment nabídnout…
La Natali však není zaměřený pouze na porodní asistentky, ale i na naše kolegyně duly a laktační poradkyně. V sortimentu máme i takové produkty, které mohou využít i pediatři, a to například závěsné váhy a kartičky na neonatální screening. Cílem našeho e-shopu je propagovat naše nádherné profese, umožnit našim kolegyňkám, aby měly pomůcky dostupné, a to i zejména cenově. Snažíme se, aby všechny naše pomůcky byly v českém jazyce, na tom si zakládáme.

Řekněte něco víc o tom, jak vás napadla myšlenka založit e-shop?

Myšlenka založit e-shop pro porodní asistentky byla v mé hlavě již několik let, říká Eva Hendrych Lorenzová. Prvně mě napadla, když jsem si sama před několika lety (10 let) sháněla produkty do své porodnické brašny. Nikde nebylo nic k nalezení, nikde nebyl žádný vzor, žádné sdílení...jakoby na věcech do praxe porodních asistentek vůbec nezáleželo. I to je jakýsi symbol, jakou důležitost dáváme naší profesi. Dnes je doba již trošku jiná a zejména díky sociálním sítím mohou porodní asistentky a duly vnímat pestrou nabídku možných produktů pro svou praxi. Ale kde se dají tyto produkty opravdu sehnat? Často to byly jen fotky z instagramu. Bylo na čase to změnit...

Obě jste také porodní asistentky. Povězte něco o svých studiích a co vás vedlo k tomuto krásnému povolání.

Eva 

Musím se přiznat, že by mě nikdy nenapadlo, že se stanu porodní asistentkou! Moje vysněné povolání bylo policistka či detektiv (milovala jsem a miluji Hercula Poirota). Nicméně osud tomu zavelel jinak a já se nakonec stala porodní asistentkou. A jsem tomu moc ráda. Jsem přesvědčena, že s tímto povoláním budu spojená na celý zbytek mého života. Porodní asistenci jsem vystudovala v Plzni a tady také nyní učím další studentky porodní asistence, i Anetka byla má studentka. Studium porodní asistence do mého života přineslo krásný pocit, když mohu pomáhat ženám na jejich cestě mateřstvím. Mám moc ráda, když mohu vnímat příběhy žen. Velice mne také ovlivnila moje pracovní zkušenost v porodnici ve Vrchlabí a následně vlastní komunitní praxe porodní asistentky. Za všechny zkušenosti jsem moc ráda. Vidím, že od studentských let jsem ušla už poměrně velký kus cesty a vždycky bylo mým poznávacím znamením, že jsem chtěla zkoušet nové věci...

Aneta 

Jak jsem přišla ke studiu porodní asistence? Úplně náhodou. Po základní škole jsem téměř nevěděla, co bych mohla dělat, lákala mě vždy zdravotní sestřička, ale to mi rodiče moc neschválili. Vybírala jsem tedy dál a vzhledem k tomu, že jsem od mala dost kreativní, tak jsem se přihlásila na studium zubního technika v Plzni. Splnila jsem talentové zkoušky a čtyři roky studovala tento obor ukončený maturitní zkouškou, avšak zjistila jsem, že to není úplně to pravé, co bych chtěla v životě dělat. Tentokrát už jsem si zdravotní sestru rozmluvit nenechala a podala si přihlášku na ZČU v Plzni. Při vyplňování jsem se všimla oboru porodní asistentka, tak jsem si jí taky podala, asi jen tak. Nakonec jsem se dostala na oba obory, ale nevím proč, ale najednou jsem si řekla, že porodní asistentku zkusím. Tenkrát jsem si možná ani neuvědomovala, co ta profese obnáší, možná jsem ani nevěděla, jestli chci studovat, ale vše se změnilo v prvním ročníku. Obor mě pohltil, moc bavil a najednou jsem byla hrdá studentka porodní asistentka. Vím, že mi záleželo na tom, abych studium dokončila a někdy jsem se možná až nad míru učila. Tři roky utekly jako voda a najednou jsem psala bakalářskou práci, která se pro mě stala srdcovou záležitostí. Bakalářskou práci mi vedla právě Eva, která byla moje profesorka na vysoké škole. Téma Péče o ženu v šestinedělí v historii a dnes jsem zpracovávala více jak rok a půl a historii porodní asistence miluji do dnes. Po škole jsem nastoupila na dva roky do FN v Plzni, kde jsem pracovala na neonatologii. Nyní jsem na mateřské dovolené a užívám si půlročního syna Honzíka. 

Jaká je vize pro váš e-shop v tomto roce? Chystáte nějaké novinky, o kterých ještě nevíme a chcete se o ně podělit?

V tomto roce bychom chtěly hlavně potěšit naše sledující a přinášet jim radost v podobě našich produktů. Když má někdo radost z našich produktů, my máme také radost. Je to jakési zadostiučinění, že naše snaha a úsilí má smysl. V hlavě máme spousty nápadů na nové a nové a nové a nové produkty. Stavíme vlastně na neoraném poli, pro porodní asistentky a duly tu zatím není žádný podobný ucelený eshop. Někdy je nápadů až moc a nestíháme vše zrealizovat. Po praktické stránce je pro nás také důležité se naučit něco o finanční stránce vedení eshopu a také o marketingu. Z ekonomického hlediska je známo, že v prvním roce fungování eshopů, jich přežije asi jen 50%. Uvidíme, jak to dopadne s námi, ale věříme, že snad přežijeme. Máme v hlavě mnoho a mnoho nápadů, které bychom rády zrealizovaly, avšak všechno má svůj čas a náš sortiment budeme rozšiřovat postupně. Vzhledem k tomu, že některé produkty nejdou vytvořit na zakázku a nejsou na českém trhu, musíme naše pomůcky objednávat z Německa, kde tato služba obchodů pro porodní asistentky funguje již mnoho let. To vše je samozřejmě velice časově i finančně náročné. Už jen, než najdete vždy to, co vlastně hledáte, a ještě za cenu příznivou, pro naše klientky. Někdy je to opravdu nadlidský výkon. Například pánve, váhy, stetoskopy. Největší podíl vytváří produkty, které necháváme vyrábět na zakázku u malých soukromníků v plzeňském kraji. Příkladem jsou modely žaludků, háčkovaná prsa, magické otevírání hrdla při porodu, samolepky na auto, kartičky k porodu, přáníčka a mnoho dalších.

Novinkou na našem e-shopu v příštích dnech bude jednorázový spotřební materiál, zaměřený převážně pro kolegyně v komunitě. To třeba set na vyndávání stehů, jednorázové pomůcky, dezinfekce, sono gel apod.
Naše vize je sjednotit co nejvíce produktů na náš e-shop, aby bylo vše dostupné na jednom místě. Nyní máme rozjednané spolupráci se Steamy, rády bychom umístili na web i stříbrné kloboučky, aromaterapii, různé modely pánve, rebozo, brašny do komunitního péče, pomůcky pro laktační poradkyně a další. V příštích měsících se chceme věnovat zejména studentkám porodní asistence.

Moc se mi líbí také vaše roušky a plátěné tašky. Jak nebo kde probíhá jejich výroba?

E: plátěné tašky probíhají celé v režii Anetky, byl to její nápad a všechny tašky ručně maluje. Na látkové roušky z látky s motivem čápa mě přivedly naše studentky, které si takové roušky samy ušily. Nechaly jsme se tak inspirovat právě nimi a látku s čápy jsme také zakoupily a nechaly ušít.

Na jaký produkt jste nejpyšnější (je vaše srdcovka)?

Líbí se nám všechny naše produkty, většina z nich je opravdu ručně vytvořena. Každá pomůcka má svůj příběh, někdy se doslova klubaly na svět. Máme rády hrnečky, plátěné tašky, roušky, háčkované produkty, dřevěné žaludky, dřevěné “díry” jakožto otevírání hrdla při porodu. Těšíme se také na závěsné váhy na miminko do komunitního prostředí, modely pánví, reboza, bylinky na ženskou bylinnou napářku…. je toho hodně.

Připravujete pro nás blog. Na jaké články se můžeme těšit?

Rády bychom publikovaly ideálně dva články za měsíc, ale uvidíme, jak nám to půjde vzhledem k časovým možnostem. Inspirace na články však máme zatím dostatek. Určitě bychom se rády věnovaly kapitolám z historie porodní asistence, komunitní porodní asistenci a soukromé praxi, rozhovorům s odborníky z praxe, různým specifickým tématům či zahraničním vlivům. Cílem blogu je probrat jednotlivá témata více do hloubky a také propagovat profesi porodních asistentek a dul.

Chcete ještě něco vzkázat?

 Moc děkujeme za krásné otázky pro rozhovor. A co říci ještě závěrem? Doufáme, že se Vám bude náš obchůdek líbit, přinese Vám zajímavou inspiraci a také pozitivní energii. To je konečně naše heslo - pozitivní energie v každém balíčku. Víte, pohybujeme se v našem oboru již poměrně dlouho a víme, že porodní asistence jako obor si prošla za svojí historii mnohými proměnami. Chceme jí tedy také co nejvíce podpořit a zviditelnit, pomoci zase najít svojí hrdost a uznání ve společnosti. Myslíme si, že již bylo dost šarvátek a sporů mezi lékaři a porodními asistentkami a mezi porodními asistentkami a dulami, či mezi porodními asistentkami navzájem. Proč by nemělo být možné naší krásnou profesi podpořit úplně zespodu? Postavit jí na krásných hmotných základech? I to vnímáme jako symbol bohatství a sebedůvěry profese.